keskiviikko 8. helmikuuta 2012

Kahen kattilan välissä

Olen jatkanut siitä, mihin jäin eli kiinnittänyt loput kankaat kiilakehyksiin. Seuraavaksi on vuorossa eristäminen. Se tapahtuu liimavedellä, joka koostuu nimensä mukaisesti jänisliimasta ja vedestä suhteessa 75:1000. Puoleen litraan vettä lisäsin vajaat 40 grammaa jänisliimaa, ja annoin turvota yön yli. Ennen sivelyä kankaalle liimavesi on lämmitettävä, ja sitä varten hommasin kierrätyskeskuksesta käytetyn kattilan. (Tai oikeastaan tarvitsen kaksi kattilaa, mutta palataan siihen myöhemmin).Eristämisen jälkeen minulla jäi jonkin verran liimavettä yli, joten aloin tehdä siitä pohjusteainetta. Arvioin jäljelle jääneen liimaveden määrän, ja lisäsin siihen saman määrän sekä liitujauhoa että väriainetta. Jokaista ainetta tuli siis saman verran. Liitujauhoa ja väriainetta ei kuitenkaan lisätä koko määrään liimavettä, vaan liimavettä lisätään sekoitettaessa. Lisäksi - koska teen puolirasvaisen pohjusteen - tähän seokseen on lisättävä pellavaöljyvernissaa 1/4 - 1/2 mittayksikköä ennen lopun liimaveden lisäämistä.


Sitten vain sekoittelemaan. Näitä aineita ei tarvitse enää lämmittää, vaikka minun kattilani on kuvissa erehdyttävästi liedellä. Tosin minulla jäi pohjusteainetta seuraavaankin kertaan, jolloin sen voi käyttää vesihauteessa lämmitettynä (tähän tarvitsen toisen kattilan). Pohjusteen suljin ilmatiiviisti.

Ylhäällä liimavedellä eristetty suuri pohja kuivumassa, alhaalla ensimmäisen kerran pohjustetut kankaat.

Kuinka paljon pohjustetta maalari kaikkiaan tarvitsee, jos hän on pohjustanut kertaalleen noin puolet kankaista käyttäen n. 1 litran pohjustetta ja hänen on pohjustettava kaikki kankaat kahteen kertaan ?

Hitto, oon unohtanut miten neliömetrit lasketaan, jotta voisin arvioida riittävätkö aineet mutta arvelen riittävän !


Pohjusteen teossa olen käyttänyt oppaana Veikko Kiljusen kirjaa Taidemaalarin materiaalioppi (1981).

Ei kommentteja: