tiistai 19. helmikuuta 2013

Taiteellisen ajattelun peruste

Miksi tieteellä ei pystytä vastaamaan niihin kysymykssin, joihin taiteella pystytään?
Mikä siinä on ero ?!!!!


Kirjoitin yllä olevan tekstin facebookiin puolitoista viikkoa sitten. Tekstiä kommentoitiin, että taidetta ei voi mitata ja että tunne olisi se "ero". Koska en voinut kuin olla samaa mieltä kommentoijan kanssa, en voinut kuin lisätä, että jonkinlainen epämääräisyys on ominaisuus, joka on taiteelle tyypillistä, ja jotakin "enemmän", mitä tieteellinen ajattelu ei voi tarjota.

Saattaa olla, että kysyin taiteen oikeutuksen perään - varsinkin kun ottaa huomioon, minkälaisessa mielentilassa asia tuli mieleeni. Tai nousi mieleeni; taiteen arvo on juuri siinä että se nousee ja kiinnittyy tiedostamattomasta ja tiedostamattomaan. Muutenhan pärjäisimme järkevyydellä. Eri asia sitten se, mihin taiteen käsite määritelmänä kiinnittyy.

Joka tapauksessa tuo ennalta suunnittelematon teko - kirjoittaa tuollainen kommentti nyt - sai miettimään asiaa enemmän. Olen tullut seuraaviin johtopäätöksiin: koska se on osa meitä. On mahdoton määritellä sen tarkemmin. On tyydyttävä tähän samaisen lauantai-illan kommenttiin: "Yksi syy, miksi pidän taiteesta on se, että se voi juontaa niin mihin vain."


Ei kommentteja: