lauantai 15. kesäkuuta 2013

Paluu aiheisiin

Kuu on puolessavälissä, ja minulla on kolme maalattavaa taulua. Aloitan kuvissa näkyvillä "harmaan pohjan" ja siihen liittyvien ajatusten innostamilla maalauksella. Liittämissäni kuvissa on aiheeseen liittyvä luonnosteluprosessi torstailta.

Kotona odottaa yksi iso, 95 x 75 cm -kokoinen maalauspohja, joka kyllä innostaisi maalata, jos saisin vain aiheen. Valmistin tuon maalauspohjan talvella suuritöisesti temperamaalauskäyttöön, ja se on aika suurikokoinen, joten aiheen on oltava hyvä, jos aion sen maalata. Jätän tuon "vihreän" aiheen hautumaan, ja maalaan sen viimeisellä viikolla Juhannuksen jälkeen, jos niin on tarkoitus. Toinen vaihtoehto on seurata ideaa, jonka sain torstaina - tai mielikuvaa. Siinä oli kaksi objektia välimatkan päässä toisistaan. En tarkalleen muista, mikä sen ajatus oli, mutta ehkä pitäisikin seurata tällaisia epäselviä "näkyjä" - ehkä taide on sitä? Jätän kuitenkin ajatuksen vielä avoimeksi, niin ehkä se muokkautuu jonkin verran. Vielä ei tarvitse tehdä päätöstä, sillä vasta ylihuomenna hankin kiilakehyksiä, ja silloin täytyy päättää päädynkö tuohon jälkimmäiseen pitkulaiseen 30 x 70 cm -kokoiseen aiheeseen.

Kolmas aihe on sitten "punaisten" ajatusten muodostama. En tiedä vielä, miten se kuvata, mutta onpahan pohdittavaa. Tämä koko työskentely onkin toiminut enemmän omien ajatusten järjestelynä ja esiin tuomisena sekä taiteen tekemiseen liittyvien ajatusten ja "arvojen" pohtimisena. Taustalla toimivat "sininen" ja "keltainen" taso ajatuksineen. Toki noilla kaikilla on yhteys. Edelleen kutkuttaa tehdä se maalaussarja, johon tämän työskentelyrupeaman johdosta sain idean.

Nyt kun tuli ennen torstaita pidettyä muutaman päivän tauko on ollut pakko ottaa esiin uudelleen aiheita koskevat ajatukset. Ne ovat ehkä hieman muuttuneet kun olen pitänyt taukoa, ja toisaalta tällainen muistiin palauttaminen voi toimia hyvinkin. Lisäksi tämä tila ja käytettävä aika pakottavat työskentelemään.

Neljä luonnospaperia maalausaiheisiin

Ensimmäiset viivat luonnokseen

Luonnos kehittyy

Valmis luonnos

Ei kommentteja: