keskiviikko 5. kesäkuuta 2013

Toisella tasolla5.6.2013 Klo 11.15 Alan maalaamaan vihreää pohjaa, jolle näin alustavasti olen antanut nimen "Jotain tuttua, jotain mytologiaa". Eilen kahdelle A3-paperille puoliksi täyttämäni assosiaatiokirjoitukset saavat auttaa tässä, sillä en tiedä vielä ollenkaan mitä maalaan. Samalla mietiskelen mieleni sivuilla tulevaa, huomista aihetta, joka tulee harmaaseen pohjaan.

Nuo kirjoittamani ajatukset ja niiden välille muotoutuneet yhteydet ovat alkaneet elää omaa elämäänsä. Eräänlaisena esiymmärryksenä toimineet "sininen-" ja "vihreä- " taso on nyt jätetty taakse (käänsin niitä koskeneet ajatukset sisältävät kaksi A3-paperia toisinpäin), ja ne ovat saaneet uudet muotonsa, kun kirjoitin kolmea jäljellä olevaa maalauspohjaa koskevat ajatukseni ylös toiselle puolen paperia.

Siksi tämä on aika jännää, että en ole suunnitellut muokkaavani ajatuksiani tuohon suuntaan, jossa ne saavat uusia ilmiasuja. Toki olen ehkä tiedostamattomasti aloittanut helpoimmasta (tai "tutuimmasta" tai useimpia merkityksiä sisältävästä) aiheesta, ja alkanut purkaa sen merkityksiä ja mielleyhtymiä mitä edemmäs olen edennyt näissä viiden pienen maalauspohjan aiheissa, mutta on tämä silti aika jännittävää katsoa, kuinka uusia asioita ja ideoita tulee näinkin nopeasti. Vasta eilen aloitin maalaamaan ensimmäistä pohjaa ja suunnittelemaan seuraavia, ja jo nyt ajatukseni ovat muuttuneet näinkin paljon.

Nyt mietin siis kolmea jäljellä olevaa aihetta (harmaa, keltainen ja punainen maalauspohja), ja samalla on tullut idea maalaussarjasta, jonka toteuttaisin pidemmän ajan kuluessa ja suuremmille pohjille. Ottaisin hieman erilaisen lähestymistavan kuhunkin maalaukseen, joten voisin keskittyä yhteen aiheeseen kerrallaan kokonaispainotteisesti työskennellen samalla kuitenkin koko sarjaa työstäen. En olekaan ennen tehnyt mitään maalaussarjaa. Tämä pikkupohjien työstäminen on siis jo tähän mennessä ollut uutta tuovaa. Maalaussarjaan voi mennä vuosi tai kaksi. En usko, että maalauksista tulee mitenkään laskelmoituja, vaikka lähtisin näistä ajatuksista muodostamaan maalauksia. Taiteilijan on ajateltava ajatuksia, niin tunnelma tai tunne ehkä myös välittää sen mitä on ajatellut.

Huomisena on harmaa maalauspohja ja sen aihe. Punaisen jätän ehkä viimeiseksi, en tiedä miksi. Keltainen tulee sijoittumaan niiden väliin, voin jättää siihen jotain mennyttä tai jo suunnitella tulevaa. Ihan miten tuntuu vaistomaisesti parhaalta. Voin jättää sen avoimeksi tai luoda siihen jonkin yhteyden (jos tuntuu siltä), koska se ei ole vielä viimeinen tämän sarjan maalauksista.

Ei kommentteja: